Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΡΟΔΕΣ, Α. ΒΑΡΕΛΛΑ, της μαθήτριας Μαρίας Τσιφτσή


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.). Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά.
Το βιβλίο της "Φιλενάδα, φουντουκιά μου" κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας JANUS KORCZAK 1985, στην Πολωνία.
Προτάθηκε το 1989 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βραβείο Άντερσεν.



Περίληψη

Πρόκειται για μια ιστορία δύο κοριτσιών που ξεκινά μέσα σ' ένα σχολικό λεωφορείο. Η Ευθυμία ή Αλέγκρα και η Αγγελική ή αλλιώς Άντζη γνωρίζονται μέσα σ' ένα λεωφορείο και από εκείνη την στιγμή ξεκινά μια μοναδική φιλία. Η Αλέγκρα είναι ένα μυστηριώδες κορίτσι που διηγείται ιστορίες του παππού της, που είναι ναυτικός, στη φίλη της Άντζη και την ταξιδεύει με τη φαντασία της σε διάφορες χώρες, όπως στην Ιαπωνία, στην Κίνα και σε πολλές ακόμα. Η Άντζη είναι και αυτή, όπως και η Αλέγκρα, παιδί της μοναξιάς. Αποτυπώνει τα συναισθήματά της στο μπλοκ ζωγραφικής της . Η Άντζη εκμυστηρεύεται τις σκέψεις της και τις απορίες της, σε αντίθεση με την Αλέγκρα που δεν της παίρνεις μιλιά. Κάποια στιγμή η Αλέγκρα εξαφανίζεται μυστηριωδώς και η Άντζη χάνει την φίλη της.



Εντυπώσεις

Διαβάζοντας το βιβλίο μου άφησε απορίες, όπως πού πήγε η Αλέγκρα και αν θα ξανασυναντηθεί με την Άντζη. Επίσης, μου έκανε εντύπωση η εξαφάνιση της Αλέγκρα και ότι η συγγραφέας δεν αναφέρθηκε πολύ στα συγκεκριμένα γεγονότα.





ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΦΤΣΗ

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ

2013-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου