Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ, Λ. ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, του μαθητή Ηλία Αμανατίδη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Λότη Πέτροβιτς  Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε (1937) και ζει στην Αθήνα. Έργα της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση. Το 1984 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Ουράνη. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και του κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου.



                                     ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η ιστορία του μικρού αδελφού εκτυλίσσεται σ’ έναν τόπο που το όνομα του δεν αναφέρεται. Είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, σε γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία, στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο από το 1916-1918. Η εμπειρία που δοκίμασαν οι Μακεδόνες εκείνη την περίοδο ήταν πολλή πικρή: αιχμαλωσία, λεηλασίες, εμπρησμοί, πείνα, διώξεις και ό,τι άλλο φρικτό φτάνει μαζί με ένα πόλεμο. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αυτής της εποχής αντανακλώνται στο έργο.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος χωρίζει αναπάντεχα τον Άγγελο 16 χρονών και τον δωδεκάχρονο αδερφό του, Αλέξανδρο, από τους γονείς τους. Υπόσχεση δίνει ο Άγγελος να πάει πίσω στη μάνα του το μικρό του αδελφό, μα σέρνεται όμηρος στη γη του εχθρού, τον χάνει και νέες περιπέτειες αρχίζουν. Ο Άγγελος περνά δύσκολα στο στρατόπεδο και σκέφτεται να δραπετεύσει. Όμως οι ατυχίες, η μια μετά την άλλη, τον εμποδίζουν να το κάνει. Ο Αλέξανδρος, μεγάλος πια, βοηθάει τους δραπέτες στο σπίτι της θείας του και τους φυγαδεύει. Κάποια στιγμή αποκαλύπτεται το έργο του, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο στρατόπεδο του αδελφού του. Έτσι συναντιούνται τα δυο αδέλφια και περνούν μαζί τις δυσκολίες μέχρι το τέλος του πολέμου. Καταστρώνοντας κάποιο σχέδιο, κατορθώνουν να το σκάσουν από το στρατόπεδο. Στο τέλος, ο Αλέξανδρος παρασημοφορείται για τη δράση του και παίρνουν τον δρόμο του γυρισμού με προορισμό τους γονείς τους.


ΠΡΟΣΩΠΟ Ή ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Ο Αλέξανδρος είναι το πρόσωπο που μου έκανε εντύπωση, ο οποίος, αν και μικρός, προσπαθούσε να σώσει τους δραπέτες. Είχε την τόλμη και το θάρρος να τους κρύβει στο σπίτι του και να τους περιποιείται. Είναι γενναίος, θαρραλέος και δραστήριος, γιατί έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του για το καλό των συνανθρώπων και της πατρίδας του.


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Τα συναισθήματα που νιώθεις, όταν διαβάζεις το βιβλίο, είναι ποικίλα. Στην αρχή νιώθεις ηρεμία και γαλήνη, γιατί περιγράφονται στιγμές οικογενειακής ευτυχίας. Στη συνέχεια αρχίζει ο πόλεμος και διαλύεται η οικογένεια, όποτε κυριαρχούν ο φόβος, ο πόνος και η απελπισία. Στο τέλος, αφού συναντιούνται τα αδέλφια και τελειώνει ο πόλεμος, αισθάνεσαι χαρά και αγωνία αν συναντηθεί ξανά όλη η οικογένεια.


ΗΛΙΑΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ


Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ



2013-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου