Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ο ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΥΜΟΣ, Λ. ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, της μαθήτριας Μαρίας Κωνσταντινίδου



Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937, όπου και μεγάλωσε αλλά και σπούδασε. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Αvδρoυτσόπoυλo και έχει δύο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο. Εργάστηκε για 27 χρόνια (1958-1984) στην ελληνική αποστολή της ICEM, διεθνούς οργανισμού για την προστασία μεταναστών και προσφύγων, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με την παιδική λογοτεχνία. Έχει γράψει αρκετά βιβλία καθώς και πλήθος άρθρων για την παιδική λογοτεχνία. Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (1999), με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών (1984) και έχει λάβει τιμητικά διπλώματα το 1992 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) και το 1989 και από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (1989). Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιαπωνικά, στα κορεάτικα και στα αλβανικά και πολλά έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και ξένα αναγνωστικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας "Οι διαδρομές", μέλος της "Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών", μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του "Κύκλου του Ελληνικού Βιβλίου" και άλλων λογοτεχνικών σωματείων.



Περίληψη
Έχει περάσει πολλά στη ζωή του, παρόλα αυτά δεν το βάζει κάτω. Αγαπημένη του ασχολία και ταυτόχρονα ταλέντο του, η ζωγραφική! Ο Απελλής, ένας 17χρόνος μαθητής Λυκείου, μένει με την Κλειώ, τον Τέλη, τη Νεφέλη (τη μικρή του αδελφή) και τον σκύλο του τον Κέβη Β΄. Κατοικεί στην οδό Καλλίδρομου στην Αθήνα. Ο Απελλής στο σχολείο γνωρίζει μια καινούρια μαθήτρια, τη Νιόβη. Με τη Νιόβη γίνονται καλοί φίλοι. Αυτή η φιλία στη συνέχεια μετατρέπεται σε έρωτα. Έχοντας δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση, μαθαίνουν πράγματα ο ένας για τον άλλο.
            Η Κλειώ, όταν είχε μείνει έγκυος στον Απελλή, ήταν 15 χρονών και ο πατέρας του εκείνη την περίοδο υπηρετούσε τη θητεία του. Οι γονείς της Κλειώς ήταν πολύ αυστηροί και έδωσαν το παιδί για υιοθεσία. Το παιδί το υιοθέτησε ο μεγάλος αδελφός της Κλειώς με τη γυναίκα του. Σ’ ένα δυστύχημα όμως πεθαίνουν οι θετοί γονείς του και έτσι το παιδί το ξαναπαίρνει η Κλειώ. Αυτή το φροντίζει ιδιαίτερα και νοιάζεται πολύ γι’ αυτό.
Το προορίζει να μπει στο Πολυτεχνείο, γιατί εκεί θα έχει ένα σίγουρο μέλλον. Ένας άνδρας, όμως, ο Μιχάλης Ζησενιάδης ένας διάσημος άνθρωπος των καλών τεχνών, έρχεται να της χαλάσει τα σχέδια. Του προτείνει σπουδές στο εξωτερικό. Ο Απελλής το σκέφτεται σοβαρά αλλά δε θέλει να στενοχωρήσει την Κλειώ, η οποία είναι και άρρωστη. Μια αλήθεια όμως έρχεται να τα ανατρέψει όλα. Ο ξακουστός Μιχάλης Ζησενιάδης ο πάμπλουτος αυτός άνθρωπος, ο άνδρας που μισεί θανάσιμα ο Απελλής, είναι ο άνθρωπος που εξαιτίας του το παιδί δόθηκε για υιοθεσία! Η αλήθεια ήρθε στο φως! Ο Μιχάλης Ζησενιάδης εξηγεί στον Απελλή πως οι γονείς του τον έστειλαν στο εξωτερικό, στους θείους του, για να μην καταστρέψει τη ζωή του από τόσο νωρίς. Ποτέ όμως δεν έπαψε να αγαπάει και να μαθαίνει πράγματα για την Κλειώ…



Περιστατικό που μου έκανε εντύπωση
Διαβάζοντας το βιβλίο, το σημείο που μου άρεσε είναι όταν η Κλειώ, φεύγοντας για ιατρικές εξετάσεις στο εξωτερικό, άφησε ένα γράμμα στον Απελλή, στο οποίο του έλεγε όλη την αλήθεια για το ποιος είναι ο πατέρας του. Αυτό το σημείο μου άρεσε πολύ, γιατί μας δείχνει πώς αισθάνεται το παιδί, όταν μαθαίνει την πραγματική αλήθεια.



Για ποιο λόγο μου άρεσε το βιβλίο
Το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Είναι ευχάριστο στο διάβασμα και αγωνιάς για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Σταδιακά εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα και προσπαθείς να σκεφτείς τι ρόλο θα παίξουν στο βιβλίο. Έχει ωραίο τέλος και πιστεύω πως θα το ξαναδιάβαζα.


Φράση που μου έκανε εντύπωση
Η φράση η οποία μου άρεσε πάρα πολύ και πιστεύω πως θα μείνει στο μυαλό μου είναι: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΑΝΙΚΑΝΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ, ΟΜΩΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: ΟΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ, ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ!


ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ

2013-2014



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου