Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

4 1/2 ΦΙΛΟΙ, Φ. ΓΙΟΑΧΙΜ, της μαθήτριας Ειρήνης Κώστογλου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Γιόαχιμ Φρίντριχ γεννήθηκε το 1953 και ζει με την οικογένειά του στο Μπότροπ της Γερμανίας. Είναι καθηγητής πανεπιστημίου, κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα οικονομικά, σύμβουλος επιχειρήσεων και ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή βιβλίων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Οι κριτικοί παραδέχονται πως τα βιβλία του, εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την εξυπνάδα τους.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Το βιβλίο αναφέρεται στην ξεχωριστή και πολύ δεμένη παρέα 4 παιδιών και ενός σκύλου. Τα παιδιά είναι πολύ ανήσυχα και τους αρέσει να εξερευνούν διάφορες υποθέσεις. Είναι ανήσυχα πνεύματα και συνήθως συνεργάζονται όλοι μαζί για να πετύχουν τ
ον στόχο τους. Η παρεά αποτελείται από τον ειδικό ντεντέκτιβ, τον Κάλε, τη Στέφη που είναι ειδική στους υπολογιστές, τον Ραπανάκη, τον Φρίντελ που φροντίζει το σκυλάκι, το οποίο ονομάζεται Πεντάμορφο. Ο Πεντάμορφος όμως είναι ένας γεράκος σκύλος  που τα παιδιά τον βρήκαν με κομμένο αυτί και με κάποια λειψά δόντια σ’ ένα κάδο! Για αυτό και 4 ½ φίλοι!!!
Η ιστορία ξεκινάει όταν τα παιδιά πηγαίνουν μια σχολική εκδρομή σ’ ένα κάστρο δίπλα στον ποταμό Ρήνο. Τα παιδιά μένουν σε μπαγκαλόουζ δίπλα στο κάστρο, ενώ μέσα στο κάστρο πηγαίνουν μόνο για φαγητό στην τραπεζαρία. Ο Κάλε, πριν φύγουν στην εκδρομή, έχει μια παράξενη διαίσθηση ότι κάτι περίεργο θα συμβεί. Έτσι αποφασίζει να πάρει μαζί του το σκυλί. Αυτό όμως απαγορεύεται. Έτσι ο Κάλε προφασίζεται ότι το προηγούμενο βράδυ της εκδρομής ήταν αδιάθετος και, για να μην μεταδώσει την ασθένεια, ταξιδεύει μόνος του σε ξεχωριστό κουπέ με το σκυλάκι κρυμμένο σε μια τσάντα. Και το μυστήριο ξεκινά…
Την ώρα του δείπνου ένας καθηγητής σηκώνεται απότομα από το τραπέζι, πιάνοντας το στομάχι του, γουρλώνοντας τα μάτια και τρέχει τελικά έξω από την τραπεζαρία. Το συμβάν τελειώνει εδώ, με τον καθηγητή να αναρρώνει στο δωμάτιό του. Ο Κάλε αρχίζει να υποψιάζεται διάφορα. Το συμβάν στην τραπεζαρία επαναλαμβάνεται άλλες 2 φορές με θύματα πάλι 2 καθηγητές. Οπότε είναι πλέον σίγουρο ότι κάτι συμβαίνει. Η παρέα υποπτεύεται ότι κάποιος έχει βάλει στόχο τους καθηγητές και αποφασίζουν όλοι μαζί να πάνε ένα βράδυ στην κουζίνα του κάστρου. Ο Πανέμορφος όμως άρχισε να γαβγίζει βλέποντας φαγητό και έτσι ξύπνησαν οι μαθητές, οι καθηγητές και ο υπεύθυνος του κάστρου. Τα παιδιά δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι πεινούσε το σκυλί και δεν τιμωρήθηκαν. Ο Κάλε όμως εξακολουθεί να θέλει να διερευνήσει το μυστήριο. Έτσι το ίδιο βράδυ εξερευνά τον κήπο του κάστρου και αποφασίζει να μπει στα δωμάτια των καθηγητών. Τελικά ανακαλύπτει ότι αυτό που συνέβη στους καθηγητές ήταν όντως τροφική δηλητηρίαση, η οποία όμως δεν είχε συμβεί με κακή πρόθεση. Απλώς ο κηπουρός του κάστρου, ένας ήρεμος γεράκος, προσέφερε στους καθηγητές ένα ποτό που παρασκευαζόταν εκεί αλλά ήταν υπό δοκιμή, και αυτό ευθυνόταν για την ασθένεια των καθηγητών. Το ποτό τελικά αποσύρεται και η εκδρομή συνεχίζεται κανονικά.


ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ - ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η διαίσθηση και η επιμονή του Κάλε να ανακαλύψει τι συνέβη με τους καθηγητές. Επίσης, μου άρεσε η ψυχραιμία του που τον βοήθησε να φτάσει με τις σωστές κινήσεις στον στόχο του.


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η ανάγνωση του βιβλίου με έκανε να νιώσω θαυμασμό για τις ικανότητες και το κοφτερό μυαλό των παιδιών και επίσης ανακούφιση για το καλό τέλος.


ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΦΡΑΣΗ

«Να παραμένεις ψύχραιμος, ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν!!! »

ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ


2013-2014

4 σχόλια:

  1. «Φανταστικό»; «Πάρα πολύ καλό;» Πώς αποκαλείτε μία περιγραφή βιβλίου «φανταστική», όταν υπάρχουν τόσα λάθη; Από πού να αρχίσω! Πρώτον, το όνομά της είναι Στέφι, όχι Στέφη (έλεος, και ποιος δεν το ξέρει αυτό!) Επίσης, ο σκύλος-ντεντέκτιβ ονομάζεται Πεντάμορφος, κι όχι Πανέμορφος. Μετά, δε το βρίσκω αρμοστό να γράφεις ΟΛΗ την υπόθεση από την αρχή έως το τέλος, γιατί έτσι δεν προκαλείς ούτε το ενδιαφέρον των υπολοίπων, αλλά και καταντάει κουραστικό. Τελευταίο, σε παρακαλώ, απόφυγε τις τόσες λεπτομέρειες· είναι εξαντλητικές.
    Φτωχό σε ποιότητα, μεγάλο σε ποσότητα κι ανιαρό κείμενο. Αν έτσι γράφουν στην Πρώτη Γυμνασίου, τι να πω κι εγώ που πάω Έκτη Δημοτικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ . Χάλια ήταν . Αν θέλεις να προτείνεις σε κάποιον ένα βιβλίο δεν του λες την υπόθεση. Επίσης δεν αναφέρει το πιο σημαντικό! Ο Κάλε , η Στέφι, ο Φρίντελ και ο Ραπανάκης έχουν γραφείο ντετέκτιβ!!! Και η φωτογραφία είναι από άλλο εξώφυλλο της σειράς. Αν χρειαζόταν
    να γράψω όλα τα λάθη ο κουραστικός θα γινόμουν εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή