Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΗΣ, Ά. ΖΕΗ, της μαθήτριας Μαρίας Κωνσταντινίδου

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η συγγραφέας του βιβλίου είναι η Άλκη Ζέη. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησε δυο παιδιά. Σπούδασε στην φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο κινηματογραφικό ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της χούντας το 1967. Αυτήν την φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, από όπου επιστρέφουν μετά την δικτατορία.
            Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμα τάξεις του γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Το πρώτο της μυθιστόρημα είναι το «Καπλάνι της βιτρίνας» (1963), που το είχε εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».

Περίληψη του βιβλίου
Η Κωνσταντίνα, μια νεαρή 13χρονη, πέφτει θύμα των ναρκωτικών. Οι γονείς της χωρισμένοι, κοιτούν πλέον τις ζωές τους και αφήνουν τη νεαρή έφηβη στη γιαγιά της (την Φάρμουρ, όπως την αποκαλεί), για να την προσέχει, μέχρι οι γονείς της να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά. Η Κωνσταντίνα δε θα καταλάβει πως μπλέκεται με τα ναρκωτικά. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Όταν παίρνει τα μικρά γαλάζια χαπάκια, νιώθει πολύ ωραία, νιώθει γενναία, δε φοβάται τίποτα και κανέναν. Αυτά όμως έχουν και επιδράσεις. Δε θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, θα κάνει συνέχεια κοπάνα από το σχολείο, για να βρίσκει τον φίλο της, ο οποίος της δίνει ένα θαυματουργό χαπάκι (όπως νομίζει). Θα είναι επιθετική με την γιαγιά της και θα κάνει το αντίθετο από αυτό που της λέει. Ο Λουμίνης, ο φίλος της, αυτός που της δίνει τα χάπια και την φέρνει σε αυτή την κατάσταση, θα πεθάνει από υπερβολική δόση. Η Κωνσταντίνα με τη βοήθεια της γιαγιάς της θα ξεπεράσει αυτό το περιστατικό και θα καταφέρει να αποτοξινωθεί.

Σημείο του βιβλίου που μου έκανε εντύπωση
Το σημείο που μου άρεσε είναι όταν η Κωνσταντίνα πήγε στο Καρπενήσι μαζί με τη γιαγιά της και τις φίλες της, τις Ασπασίες, για ένα Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή που ξύπνησε συνειδητοποίησε πως είναι μόνη στο σπίτι και σηκώθηκε γρήγορα, άλλαξε και πήγε στην πλατεία του χωριού. Εκεί συνάντησε ένα ζευγάρι Γερμανών, τον Γιαν και την κοπέλα του, οι οποίοι ήταν τουρίστες και έψαχναν τον δρόμο για τον Προυσό, έναν πανέμορφο καταρράκτη. Η Κωνσταντίνα δέχτηκε να τους συνοδέψει, αφού η Φάρμουρ και οι Ασπασίες θα έλειπαν όλο το απόγευμα. Ο Γιαν στη διαδρομή έμοιαζε εξουθενωμένος. Σταμάτησαν, πήρε δυο μπλε χαπάκια και συνέχισαν. Όσο προχωρούσαν, εκείνος ζωήρευε και αυτό έκανε εντύπωση στην Κωνσταντίνα. Φτάσανε στον καταρράκτη και ο Γιαν με την κοπέλα του βουτήξανε στα παγωμένα νερά. Όταν τελειώσανε το μπάνιο τους, πήγανε στην πλατεία του χωριού, κάθισαν σ’ ένα καφενείο και ήπιαν από ένα τσίπουρο. Η Κωνσταντίνα άρχισε να φοβάται, γιατί είχε περάσει αρκετά η ώρα και η Φάρμουρ θα είχε γυρίσει. Ο Γιαν την είδε έτσι ανήσυχη και της έδωσε ένα χαπάκι. Εκείνη το πήρε χωρίς δισταγμό και το κατάπιε. Αυτό το σημείο μου άρεσε ιδιαίτερα, γιατί μας λέει πώς ήταν η πρώτη φορά που πήρε τα χαπάκια.

Εντυπώσεις
Το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι ευχάριστο στο διάβασμα και αγωνιείς για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Το μάθημα που μας δίνει είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν ξέρεις έναν άνθρωπο, δεν πρέπει να παίρνεις πράγματα από αυτόν ούτε για να δοκιμάσεις. Δεν ξέρεις ο άλλος σε τι κατάσταση βρίσκεται. Τα μικρά παιδιά της ηλικίας μου παρασύρονται εύκολα. Το μόνο που θέλουν είναι να δοκιμάσουν κάτι από περιέργεια. Είμαι σίγουρη πως θα το ξαναδιάβαζα, γιατί μου άρεσε πολύ. Είναι βιβλίο με νόημα, μια ιστορία ενός κοριτσιού που έχει μπλεχτεί στα δίχτυα της αράχνης και προσπαθεί να ξεφύγει…

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ


2013-2014

1 σχόλιο: