Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ, Κ. ΝΤΙΚΕΝΣ, της μαθήτριας Μαρίας Νικολάου


1) Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.
Ο Τσαρλς Ντίκενς γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας στις 8 Φεβρουαρίου 1812. Όταν ο Κάρολος ήταν 12 χρονών, ο πατέρας του μπήκε στην φυλακή για χρέη και ο μικρός αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά. Η επίσημη εκπαίδευσή του ήταν περιορισμένη αλλά καθώς είχε γνώσεις στενογραφίας έπιασε σύντομα δουλειά ως ρεπόρτερ. Από την δουλειά αυτή παραιτήθηκε ύστερα από μερικά χρόνια, όταν πια είχε αρχίσει τη συγγραφική του σταδιοδρομία.

Τα πιο σημαντικά του έργα είναι: Δαβίδ Κόπερφηλντ (1850), Τα δύσκολα χρόνια (1854), Ιστορία δύο πόλεων (1859), Μεγάλες προσδοκίες (1860). Πέθανε στο Λονδίνο στις 9 Ιουνίου 1870. Στη χώρα του κηρύχθηκε πένθος και τον έθαψαν στη γωνία των ποιητών στο Γουέστμινστερ Άμπεϊ.

2) Ποια εποχή γράφτηκε το έργο; Χαρακτηριστικά αυτής της εποχής αντανακλώνται στο έργο;
Το βιβλίο γράφτηκε το 1838, εποχή της υποκρισίας, της απληστίας, της αναισθησίας αλλά πάνω από όλα μια εποχή κατά την οποία η μέριμνα για τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

3) Παρουσίαση, σε γενικές γραμμές, του περιεχομένου του βιβλίου.
Ο Όλιβερ είναι ένα ορφανό παιδί που το σκάει από το ορφανοτροφείο και τον τύραννο κ. Μπάμπλ. Άστεγος και πεινασμένος συναντά τον πονηρό Ντότζερ  που θα τον φέρει σε επαφή με τον Φάτζιν, τον εγκέφαλο μιας συμμορίας νεαρών κλεφτών. Ο πονηρός Ντότζερ συλλαμβάνεται να κλέβει το πορτοφόλι  του κ. Μπραουνλόου αλλά την τελευταία στιγμή δραπετεύει.
Ο Όλιβερ κατηγορείται για την κλοπή, αλλά στη συνέχεια αθωώνεται και ο κ. Μπραουνλόου, που συγκινείται από την ιστορία του μικρού Όλιβερ, τον παίρνει σπίτι του, όπου για πρώτη φορά ο μικρός γνωρίζει την αγάπη και την ασφάλεια. Ο Φατζίν όμως που φοβάται ότι το παιδί μπορεί να αποκαλύψει τα κατατόπια  του βρίσκει τον Όλιβερ και τον αναγκάζει να επιστρέψει. Ο κ. Μπραουνλόου όμως δεν αφήνει έτσι την εξαφάνιση του Όλιβερ. Κάνει έρευνες και στο τέλος τον βρίσκει.  Μαζί με την ομολογία του Μόνκς, του ετεροθαλούς αδερφού του Όλιβερ, όλα ξεκαθαρίζουν. Ο μικρός μαθαίνει για την οικογένειά του, που δυστυχώς δε βρίσκεται στη ζωή. Ωστόσο, ο Όλιβερ ζει ευτυχισμένα με τον κ. Μπραουνλόου και τη γυναίκα του.

4) Ποιο πρόσωπο ή περιστατικό από το βιβλίο που διαβάσατε σας έκανε εντύπωση και γιατί;
Περισσότερο εντύπωση από το βιβλίο μου έκανε ο Όλιβερ, ο οποίος ήταν ένα πολύ γενναίο και θαρραλέο παιδί, που παρά τις χιλιάδες δυσκολίες που συνάντησε μπροστά του, δεν το έβαλε κάτω   αλλά συνέχισε να προσπαθεί μέχρι να καταφέρει τον στόχο του. Δηλαδή, να μάθει για τους γονείς του που δεν γνώρισε ποτέ αλλά και να βρει μία νέα οικογένεια που να τον νοιάζεται, να τον αγαπάει και να του φέρεται με στοργή και κατανόηση.

5) Διαβάζοντας το βιβλίο ποια συναισθήματα σας άφησε;

Ο « Όλιβερ Τουίστ» είναι ένα πολύ συγκινητικό βιβλίο το οποίο διαβάζοντάς το δεν μπόρεσα να  μην κλάψω με τα βάσανα αυτού του μικρού παιδιού. Το περιεχόμενό του σε κάνει να αισθάνεσαι αγωνία για το πώς θα εξελιχτεί η ιστορία. Παρόλα αυτά, αφού έχει ένα ευχάριστο τέλος, η ανακούφιση είναι το πιο ωραίο συναίσθημα !

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ


2013-2014

1 σχόλιο: