Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ, Α. ΖΕΗ, του μαθητή Γιάννη Κύργιου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Άλκη Ζέη είναι ελληνίδα συγγραφέας, πεζογράφος και μεταφράστρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου. Από το 1954 μέχρι το 1964 έζησε στη Σοβιετική Ένωση (Μόσχα). Αρχικά ασχολήθηκε με το κουκλοθέατρο, όμως αργότερα ασχολήθηκε με τη συγγραφή παιδικών διηγημάτων. Ένα από αυτά είναι και το βιβλίο «ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ».


ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το βιβλίο αναφέρεται στην εποχή των παραμονών της  Ρωσικής επανάστασης. Τα χαρακτηριστικά της εποχής αυτής ανακλώνται στο έργο σε πολλά σημεία του, όπως για παράδειγμα στο σημείο με τη ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος του εβραιόπουλου ή εκείνο το βράδυ στην πλατεία με την εμφάνιση του στρατιώτη. Τέλος, πολύ έντονα ανακλώνται τα χαρακτηριστηκά της εποχής στο τέλος του βιβλίου με όλα τα πολιτικά δρώμενα που εξελίσσονται εκείνη την εποχή.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στην Ρωσία τις παραμονές της Ρωσικής επανάστασης. Η μικρή Σάσα ζει με τον δημοκρατικό πατέρα της, ο οποίος είναι γιατρός, τη μητέρα της, την γερμανίδα δασκάλα της και την υπηρέτριά τους, την Ντούνια. Ο πατέρας επισκέπτεται τους αρρώστους στις φτωχογειτονιές  και γνωρίζει πολύ καλά την κοινωνική αδικία. Η συντηρητική γερμανίδα δασκάλα της απολύεται και  τη θέση της παίρνει ένας νεαρός φοιτητής, από τον οποίο δέχεται και τα πρώτα μαθήματα της δημοκρατίας. Μαζί με τις φίλες της δημιουργούν  αντιστασιακές ομάδες και παίρνουν μέρος στα πολιτικά δρώμενα.


ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Το περιστατικό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι στο σημείο όπου ο πατέρας και η μικρή βρίσκονται έξω στην πλατεία και μόλις οι πολίτες βλέπουν εκείνον τον άνθρωπο, αποκαλούμενο και ως «ΜΠΟΥΝΙΑ», όλοι τρέχουν να σωθούν, ενώ αυτός βρίσκει μια γριά και την ταράζει στις κλοτσιές. Ο λόγος που μου έκανε περισσότερη εντύπωση η σκηνή αυτή είναι διότι βλέπουμε για πρώτη φορά τη μικρή Σάσα τόσο νευριασμένη, θυμωμένη και αναστατωμένη με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Τέλος, διότι βλέπουμε την αντίδραση ενός μικρού παιδιού μπροστά σε ένα τέτοιο θέαμα βίας.


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τα συναισθήματα τα οποία μου άφησε το βιβλίο, καθώς το διάβαζα είναι: θλίψη και στεναχώρια, διότι αυτό το παιδί ζούσε σχεδόν μόνο του. Η μητέρα δεν ασχολιόταν σχεδόν καθόλου μαζί της, γιατί είχε πάντα δουλειές, ενώ ο πατέρας της είχε πολύ ελάχιστο χρόνο. Επίσης, ένα από τα συναισθήματα που ένιωσα είναι χαρά και ανακούφιση, διότι αργότερα φεύγει η γερμανίδα δασκάλα της Σάσας και περνάει πολύ ευχάριστα την ώρα της με τον νέο της δάσκαλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου