Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ, Κ. ΣΙΝΟΥ, της μαθήτριας Ελευθερίας Σαρόγλου

1. Να γράψετε λίγα λόγια για τη συγγραφέα.
Κίρα Σίνου
Η Κίρα Σίνου γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1923, στο Ροστόφ της Ρωσίας. Σε ηλικία εννέα ετών πήγε στην Ελλάδα χωρίς να ξέρει καθόλου ελληνικά. Με τον καιρό όμως έμαθε και να μιλάει αλλά και να γράφει πολύ καλά. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, όπου πήρε το απολυτήριο της Γερμανικής Σχολής, το Proficiency του Πανεπιστημίου του Cambridge στα αγγλικά αλλά και το πτυχίο της Σχολή των Ξεναγών.
Ήξερε συνολικά πέντε γλώσσες, τα ελληνικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά αλλά και τα ρώσικα. Εργάστηκε στην ΔΕΗ, ασχολήθηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει μεταφράσει πάνω από 100 έργα σε 4 γλώσσες ενώ τα δικά της ξεπερνούν τα 30. Πέθανε 27 Σεπτεμβρίου του 2007.


2. Παρουσίαση, σε γενικές γραμμές, του περιεχομένου του βιβλίου.

          Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Μαρίνα, η οποία μένει με τη μητέρα της, την κυρία Ρένα  και τον πατέρα της, τον κύριο Μιχάλη, στην Αθήνα. Μια μέρα η Μαρίνα, καθώς έβγαζε από τη σακούλα τα ψώνια που είχε κάνει από το σούπερ μάρκετ, βρήκε στον πάτο της σακούλας ένα ασημένιο νόμισμα, το οποίο έμοιαζε πολύ με βυζαντινό. Το έδειξε στην μητέρα της και αυτή της πρότεινε να πάει ξανά στο σούπερ μάρκετ να ρωτήσει τους υπάλληλους του μήπως το έχασε κανείς. Η Μαρίνα πήγε αλλά κανένας τους δεν το είχε χάσει. Μια υπάλληλος, όμως, της είπε ότι υπήρχε μία κοπέλα που την λέγανε Σοφία, η οποία είχε έρθει να δουλέψει για λίγες μέρες εκεί, και πριν δυο μέρες έψαχνε κάτι, αλλά οι άλλοι υπάλληλοι δεν έδωσαν σημασία. Η Μαρίνα σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι δικό της το νόμισμα και έτσι άφησε τον αριθμό τηλεφώνου της στο σούπερ μάρκετ, για να της τηλεφωνήσει η κοπέλα αυτή για το νόμισμά της. Η κοπέλα, όμως, δεν τηλεφώνησε ποτέ και έτσι η Μαρίνα σκέφτηκε να το κρατήσει. Πρώτα όμως ήθελε να το δείξει σε κάποιον, για να δει αν το νόμισμα αυτό είναι αληθινό.
Τελικά πήγε στην κυρία Αριάδνη, η οποία γνώριζε τη μητέρα της, την κυρία Ρένα. Η κυρία Αριάδνη είχε μια κόρη στην ίδια ηλικία με την Μαρίνα, τη Χριστίνα. Το νόμισμα τελικά αποδείχτηκε μια απομίμηση και έτσι η Μαρίνα το έκανε ένα μενταγιόν, προσθέτοντας μια αλυσίδα.
          Το πρακτορείο της πόλης τους, «Ο Ιουστινιανός» διοργάνωνε μια εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Η κυρία Ρένα σκέφτηκε μαζί με την κυρία Αριάδνη να πάνε με τις οικογένειές τους, καθώς το φθινόπωρο δεν είχε πολύ κόσμο αλλά και επειδή πάντοτε ήθελαν να πάνε. Έφτασε η ημέρα της αναχώρησης. Οι δύο οικογένειες περίμεναν το διώροφο λεωφορείο τους. Δεν υπήρχε πολύς κόσμος και όλοι αναρωτιόντουσαν πώς και δεν ακυρώθηκε η εκδρομή αυτή. Το λεωφορείο έφτασε με τους οδηγούς, τον Κώστα και τον Γιάννη. Πέρασαν δυο/τρεις μέρες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Όταν έφτασαν, ανακάλυψαν ότι το πρακτορείο τους δεν πλήρωσε το ξενοδοχείο και έτσι δεν είχαν πού να μείνουν. Τελικά το πρόβλημα τακτοποιήθηκε χωρίς όμως να έχουνε ξεναγό, για να τους δείξει τα αξιοθέατα. Άλλα αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα, καθώς και η κυρία Αριάδνη με τον κύριο Φακίδη και τον κύριο Κάλφογλου, κάποιους συνταξιδιώτες της, ήξεραν πολλά πράγματα για τα μνημεία της Πόλης αλλά και για την ιστορία τους.
          Λίγες μέρες πριν πάρουν ξανά τον δρόμο της επιστροφής, αποφάσισαν να πάνε για ψώνια και τότε κάποιος έκλεψε το μενταγιόν της Μαρίνας. Από τότε γινόντουσαν ασυνήθιστα πράγματα. Η Μαρίνα έβλεπε τον οδηγό τους τον Γιάννη να μιλάει κρυφά με έναν τύπο, το λεοφωρείο τους έλειπε το βράδυ…  Τελευταία μέρα, όλοι άρχισαν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Στα σύνορα είχε γίνει ένα ατύχημα και τους καθυστέρησε πολλές ώρες. Όταν όμως έφτασαν στο ελληνικό τελωνείο, όλοι οι επιβάτες κατέβηκαν κάτω για να τους ελέγξουν. Όποιος είχε αγοράσει δερμάτινο μπουφάν, έπρεπε να το δηλώσει, διότι αλλιώς θα πλήρωνε δασμό και φόρο. Όταν έφτασαν οι τελώνες στη βαλίτσα της κυρίας Λαμπροπούλου, αυτή τους είπε ότι έχει μόνο μπουρνούζια αλλά, όταν την άνοιξαν, αποδείχτηκε ότι είχε και δύο δερμάτινα. Της είπαν ότι πρέπει να πληρώσει και αυτή άρχισε να φωνάζει ότι κάποιοι άλλοι περνάνε με ναρκωτικά και δεν τους κάνουν τίποτα, ενώ αυτή που είχε μόνο 2 δερμάτινα έπρεπε να πληρώσει τόσα πολλά χρήματα. Οι τελώνες αναρωτήθηκαν γιατί το είπε αυτό και έτσι αποφάσισαν να ψάξουν και το διώροφο λεωφορείο τους. Ψάχνοντας για κάμποσες ώρες δεν βρήκαν τίποτα και έτσι αποφάσισαν να φέρουν έναν εκπαιδευμένο σκύλο. Οι επιβάτες την ώρα αυτή καθόντουσαν και περίμεναν αγανακτισμένοι. Ο σκύλος τελικά βρήκε κάτι στην πόρτα του οδηγού και άρχισε να γαβγίζει. Οι τελώνες άρχισαν να ψάχνουν και στο τέλος βρήκαν πολλές ουσίες. Πήραν τον Γιάννη και τον Κώστα μαζί τους, παρόλο που αυτοί φώναζαν ότι κάποιος τους την έστησε. Ο κύριος Φακίδης πήγε μέσα στο τμήμα να πάρει τηλέφωνο, για να έρθει να τους πάρει ένα καινούργιο λεωφορείο. Μέχρι να έρθει, η Μαρίνα πήγε μια βόλτα με την Χριστίνα εκεί τριγύρω. Και καθώς περπατούσαν η Μαρίνα είδε κάτι ασημένιο να γυαλίζει. Το πλησίασε και βρήκε το μενταγιόν της, το οποίο είχε χάσει!

          Η Σόνια, ένα κορίτσι από μια παρέα τεσσάρων παιδιών δεν βρισκόταν στο καινούργιο τους λεωφορείο, και κανείς δεν μπορούσε να την βρει. Η Μαρίνα πίστευε ότι ήταν μπλεγμένη, γιατί από την ώρα που πήραν τον Γιάννη και τον Κώστα είχε εξαφανιστεί. Στο τέλος αποδείχτηκε πως τελικά η υποψία της Μαρίνας βγήκε αληθινή, αφού και το μενταγιόν ήταν εξαρχής δικό της. Η Σόνια ήταν η Σοφία που δούλευε στο σούπερ μάρκετ. Είχε δώσει ψεύτικα στοιχεία, γι’αυτό η Μαρίνα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της. Αυτή ήταν που έβαλε το παιδάκι στην Κωνσταντινούπολη να κλέψει το μενταγιόν της Μαρίνας. Ήταν από την αρχή ο αδύναμος κρίκος σε αυτήν την υπόθεση.

3. Ποιο πρόσωπο ή περιστατικό από το βιβλίο που διαβάσατε σας έκανε εντύπωση και γιατί;

Το αγαπημένο μου περιστατικό είναι όταν αποδείχθηκε ότι η Σόνια ήταν μπλεγμένη σε μια συμμορία μαζί με τον Γιάννη και τον Κώστα. Αυτό δεν το περίμενα καθόλου.

4. Υπάρχει κάποια φράση από το βιβλίο που θα θέλατε να θυμάστε;

Δεν υπάρχει καμία σημαντική φράση στο βιβλίο που θα έπρεπε να θυμάμαι. Είχε όμως ωραίες παρομοιώσεις αλλά και ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες για άτομα και αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης.


       Ελευθερία Σαρόγλου


     Β΄Γυμνασίου Βυρώνειας


2013-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου