Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΜΕΤΟΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ, Τ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, του μαθητή Ορέστη Προφυλλίδη

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Κατάγεται από την Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Piere et Marie Curie. Από το 1981 εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τη διδακτική των μαθηματικών, την πληροφορική στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έχει μεταφράσει είκοσι οχτώ βιβλία από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος και Καθημερινή. Έργα του: η συλλογή δοκιμίων «Μαθηματικά επίκαιρα - Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα» και τα μυθιστορήματα «Πυθαγόρεια εγκλήματα», «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού», «Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού». Συμμετείχε στους συλλογικούς τόμους «Ελληνικά Εγκλήματα» 2, 3, 4, «Είσοδος Κινδύνου» και στη ραδιοφωνική  σειρά «Κλέφτες και  Αστυνόμοι». Το 2006 η Γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο Chevalier dans L" Ordre des Palmes Academiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της επιστημονικής ομάδας Θαλής+Φίλοι, που ενδιαφέρεται για το γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό, καθώς και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Παρουσίαση, σε γενικές γραμμές, του περιεχομένου του βιβλίου.
Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας μας διηγείται τη ζωή του Δημήτρη Αποστολίδη και τους βασικότερους σταθμούς της ζωής του, που ξεκινούν από την Τουρκία και φτάνουν στο Παρίσι, μέσω πολλών περιπετειών. Παράλληλα μας λέει πόσο σημαντικά είναι τα μαθηματικά για τη ζωή του ανθρώπου.

Πρόσωπο ή περιστατικό από το βιβλίο που διάβασα που μου έκανε εντύπωση και γιατί
Το πρόσωπο που μου έκανε εντύπωση είναι ο ίδιος ο ήρωας, ο Αποστολίδης γιατί πέρασε από χίλια κύματα για να φτάσει στην πατρίδα του. Μου θυμίζει τον προπαππού μου, που πέρασε από τον Πόντο στον Πειραιά και από κει στην Καλαμαριά και μετέπειτα κατέληξε στο Χατζή-Μπεΐλικ, τη σημερινή Βυρώνεια.


Ποια συναισθήματα μου άφησε
Διαβάζοντας το βιβλίο με κυρίευσε λύπη για τις πατρίδες που χάθηκαν, πατρίδες όπως το Αντάπαζαρ της Μικρασίας, διάφορες  πόλεις της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Φράση από το βιβλίο που θα ήθελα να θυμάμαι
Σελίδα 22 του βιβλίου «Ο καλός επιστήμονας πρέπει να εξετάζει κάθε εκδοχή».


ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ

2013-2014

2 σχόλια: