Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ, Ε. ΤΡΙΒΙΖΑΣ, της μαθήτριας Σίσσυς Αλεξοπούλου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Reading, όπου διατελεί Ομότιμος Καθηγητής, και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία. Έχει γράψει περίπου 150 βιβλία μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Φρουτοπία και το «Νησί των πυροτεχνημάτων».


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όλα άρχισαν από την ιστορία ενός μαύρου γάτου. Αυτός και ο φίλος του, ο Κοψονούρης, αναζητούσαν τροφή και την τέλεια αγάπη, ώσπου η απαγωγή μιας μαύρης γάτας γίνεται μπροστά στα μάτια τους. Προσπαθώντας να ανακαλύψει το μυστήριο, μαθαίνει για τη λέσχη τον προληπτικών, που στόχο έχει να εξαφανίσει όλες τις μαύρες γάτες. Γι’ αυτό αυτές αναγκάζονται να κρύβονται μέρα νύχτα. Στο τέλος επικηρύσσονται όλες οι γάτες. Αργότερα ο ήρωάς μας μένει μόνος, καθώς οι φίλοι του όλο και λιγοστεύουν.
Ξαφνικά εμφανίζεται ο φίλος του ο Κοψονούρης και τον πληροφορεί ότι ο Αρμανδός Ραπάνσιφ έχει φυλακίσει τις γάτες και σκοπεύει να τις κάνει γούνες. Με τη βοήθεια μιας καλής γριάς καταφέρνουν να τις ελευθερώσουν. Επίσης, καταστρώνουν σχέδιο ώστε να βουλιάξουν το καράβι με τις φάκες που βρίσκεται στο λιμάνι, καθώς μια ομάδα ανθρώπων σκόπευε να τις πουλήσει σε υψηλή τιμή, αφού πλέον δε θα υπήρχαν γάτες για να κυνηγάνε τα ποντίκια του νησιού.


ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΟ ΝΟΗΜΑ

Αυτό που θέλει να μας πει το βιβλίο είναι ότι μια ομάδα ανθρώπων άρχισε  να εξοντώνει τις μαύρες γάτες -υποτίθεται για λόγους γρουσουζιάς. Αργότερα, όμως, στόχο είχαν να εξοντώσουν όλες τις γάτες ώστε να πουλήσουν φάκες στους κατοίκους ενός νησιού, για να εξολοθρεύσουν τα ποντίκια. Με τον τρόπο αυτό σκόπευαν να αναπτυχθεί το εμπόριό τους και να αυξηθούν οι οικονομίες τους.


ΠΡΟΣΩΠΟ Η΄ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Το βιβλίο μας παρουσιάζει πολλά πρόσωπα. Έμενα μου έκανε εντύπωση ο ήρωάς μας, γιατί ήταν γενναίος και τολμηρός, παρόλο που έμεινε η τελευταία γάτα του νησιού. Ακόμη μου έκανε εντύπωση η σκηνή που ο ήρωάς μας ακολούθησε την Εβενίνα στο δάσος, όπου πνίγεται στο ποτάμι.

ΣΙΣΣΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ


Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ


2013-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου